LA MARATÓ DE TV3 del 2023

La Marató és un projecte solidari impulsat per Televisió de Catalunya i la Fundació La Marató de TV3 que pretén obtenir finançament per la investigació de determinades malalties. A més, es desitja sensibilitzar i conscienciar a la societat sobre les malalties que amenacen a la població i que afecten a nivell mundial. En aquesta ocasió, la Marató es va celebrar el 17 de desembre de 2023 i es centrà en la salut sexual i reproductiva.

Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), la salut sexual és un estat de benestar físic, mental i social en relació amb la sexualitat. Requereix un enfocament positiu i respectuós de la sexualitat i de les relacions sexuals, lliures de tota coacció, discriminació i violència. Per la seva banda, la salut reproductiva es defineix com la capacitat de reproduir-se i la llibertat d’adoptar decisions informades, lliures i responsables. 

Els experts en SSIR destaquen que les malalties relacionades amb la sexualitat i la reproducció són molt poc conegudes (especialment entre el jovent) i que estan força invisibilitzades. Tot i això, només a Catalunya hi ha 3 milions de persones afectades per una malaltia relacionada amb la salut sexual o reproductiva. És per aquest motiu que es va proposar aquest tema, per la necessitat de recerca en el camp de la sexualitat i la reproducció i per com aquesta recerca incidirà en àmbits tan necessaris com la prevenció, el diagnòstic i el tractament d’aquestes malalties.

Algunes malalties provocades per una salut sexual i reproductiva deficient tenen a veure amb patologies ginecològiques o andrològiques (com l’endometriosi o el càncer de pròstata); infeccions de transmissió sexual (com la clamídia o el VIH) i amb problemes reproductius (com la infertilitat o l’esterilitat).

Pel que fa a les malalties de transmissió sexual, qualsevol persona que té sexe amb una altra persona es pot encomanar. Si un adolescent comença a tenir sexe, és important que practiqui el sexe segur. El sexe segur significa utilitzar un mètode anticonceptiu de barrera (per exemple, preservatius de làtex) cada cop que es tinguin relacions sexuals. Els preservatius no garanteixen al 100% la seguretat contra les ETS, tot i així, en poden reduir significativament el risc de contagi.

Des de fa uns anys l’escola Montessori s’involucra en els actes de la Marató amb l’alumnat de 2n cicle de l’ESO.

En primer lloc, una estudiant de Medicina ens va fer una xerrada on ens va explicar, per una part, en què consistia la Marató, quines malalties s’investigaven enguany, com es podia ajudar, a què es destinaven els diners que es recaudaven i, per l’altra part i amb l’acompanyament d’uns videos curts, ens va explicar què eren les malalties de transmissió sexual i les patologies ginecològiques i andrològiques, així com algunes coses sobre la reproducció i maternitat.

Després, per posar a prova el nostre coneixement adquirit, a classe ens van demanar que féssim per grups un cartell amb un eslogan creat per nosaltres per després imprimir-ho i penjar-ho a l’escola, per transmetre als altres companys i companyes la necessitat d’estar informats i concienciats amb aquesta problemàtica.

Ara bé, quin és l’objectiu de tot això? Doncs bé, aquest és ensenyar-nos aquelles malalties que són desconegudes per a nosaltres, conscienciar-nos de la importància que té la finançació per la investigació d’aquestes i, finalment, fer-nos partícips de la solidaritat que desprèn la Marató.

Lucas Sato, Ariadna López, Amy Martín, Evelyn Pereira i Raúl Bote, alumnat de 3r d’ESO de l’Escola Montessori