En aquesta pàgina, us parlarem sobre la vostra seguretat digital a internet. Això us servirà tant si useu dispositius mòbils o ordinadors.
Una de les primeres coses que heu de tenir a mà és un antivirus. Els virus informàtics es propaguen a una alta velocitat. Per això es fa necessari que en tingueu un. Podeu fer una ullada al llistat publicat per la revista PCWORLD.
Donada la seguretat bàsica, podem passar a altres que com usuaris poden anar bé.
Dispositius mòbils
Els dispositius mòbils que portem a la butxaca, haurien de tenir un seguit d’elements.
Contrasenya amb números
Malgrat existeixen dispositius mòbils amb senyals biomètriques com l’imprenta digital, les contrasenyes amb números i si pot ser amb lletres proporcionen actualment millor seguretat. L’empresa Panda Security oferereix consells al respecte de la generació de contrassenyes.
Usar un antivirus per dispositius mòbils
A la vegada que també hauriem de tenir un antivirus per un ordinador, molts d’ells també tenen la versió per dispositius mòbils. Es creu que en els telèfons Iphone no hi ha virus. Això és fals. Especialistes en ciberrecerca com Selva Orejon fan habitualment xerrades al voltant d’aquestes temes. Per tant, sigui com sigui necessiteu un antivirus pel dispositiu mòbil.
Gestor de passwords als dispositiu mòbil
Un dels problemes als que en enfrontem moltes vegades és al fet de recordar les claus de pas de les nostres xarxes socials o fins i tot del correu electrònic. Disposeu d’apps com Last Password Manager que us ajudaran amb aquestes tasques.
D’altra banda, canvieu les vostres contrassenyes cada cert temps. Entre 6 i 9 mesos sembla una mesura raonable.
Verificació en dos passos
En els darrers any empreses com Google, Twitter o Facebook recomanen que la verificació de les sessions a una xarxa social o al correu electrònic es faci en dos passos. Això és cabdal ja que garanteix la seguretat de les nostres dades i de la nostra identitat digital.
Emprar sempre un wifi privat o les dades del mòbil
Sempre que podem mirem d’usar una connexió wifi pública per allò de la gratuïtat. No obstant, heu de pensar que no només us esteu connectant vosaltres, també es connecta altra gent i no sempre amb bones intencions. Per tant, es recomanable usar les nostres dades mòbils o un senyal wifi privat.

Les xarxes socials
Malgrat ningú en fa cas, moltes persones es connecten a les xarxes socials independentement de la seva edat. A modus d’exmple la xarxa social Instagram que pertany a Facebook, indica que és a partir dels 13 anys que es pot usar. No obstant, aquesta indicació és genèrica. Én el cas de l’Estat aquesta edat a dia d’avui és de 14 anys.
Si un menor es crea un perfil a una xarxa, el millor que pot fer es crear un perfil privat. De fet, totes les xarxes socials permeten crear perfils privats i permeten configurar el nivell de privadesa.
Publicació de fotografies i comentaris
Les xarxes sociales tenen cert control sobre el contingut que publiquem. Així per exemple a YouTube hi ha un control exhaustiu sobre la música i el copyright i a Facebook hi ha un conrol sobre les fotografies que publiquem.
Sempre que publiquem fotos d’altri (això és possible per exemple a Instagram), es recomana demanar permís i si és per escrit millor.
També cal recordar que les fotos no poden ofendre a ningú.
De la mateixa manera, podem publicar comentaris i aquests no poden ofendre a ningú.
On puc obtenir més informació sobre ciberseguretat
A nivell governamental existeixen diversos llocs web que ens permeten estar al dia al voltant de la ciberseguretat. Aqui en teniu 3:
- Ciberseguretat (Generalitat de Catalunya)
- Internet Segura ( Generalitat de Catalunya )
- Centro Criptológico Nacional (Ministerio de Defensa)
- Incibe (Ministerio de Economía y Empresa)
Juan-José Boté. Coordinador d’Informàtica Escola Montessori