Venen de gust unes tapes? Utilitza doncs les mates.

Ha acabat el descans estival i comencem amb la rutina de cada dia. Potser per trencar aquesta rutina i evocar les sensacions de l’estiu, prendre unes tapes en bona companyia és un recurs utilitzat per la majoria de la gent.

Jo també faré servir aquest recurs, però per recordar que les matemàtiques les tenim a tot arreu, tot i que no ho volguem veure.

Fa uns dies un amic em va passar una notícia per whatsapp, on explicava el truc que fan servir els bars per fer que els clients demanin més canyes i més racions de tapes. 

Aquest article el va extreure del diari digital catalunyadiari.com i la seva autora és Encarni Ortiz. Al seu torn, l’autora es va inspirar en el programa Mapi que es pot veure a TVE, on un dels seus convidats és  el matemàtic Santi García Cremades. 

Aquest matemàtic va generar molta polèmica en exposar la seva teoria sobre per què les tapes les fan com les fan als bars, és a dir, per què utilitzen la norma dels nombres primers.

Els nombres primers…Aquests curiosos nombres que només es poden dividir per ells mateixos i per la unitat. Quina nova sorpresa s’amaga darrere d’aquests nombres tan singulars?

Si esteu interessats en saber més sobre aquest misteri que us pot ajudar a estalviar diners quan sortiu de tapes, continueu llegint l’article sencer. El trobareu més abaix transcrit, sense canviar cap paraula, tal i com el trobareu al diari.

Així que l’únic que em queda per dir és: que vagi de gust i que si teniu una mica de temps, reflexioneu sobre el que hi ha escrit i, gràcies Juanjo per aquesta troballa tant interessant. 

L’enginyós truc dels bars per fer que els clients demanin més canyes i racions 

per Encarni Ortiz

Quan sortim a prendre alguna cosa no som conscients que hi ha estratègies de tota mena per fer-nos consumir més.

És una de les activitats preferides a Catalunya. Sortir de bars quan tenim un descans ha esdevingut gairebé un esport nacional. Per això, els hostalers saben bé què han de fer perquè ens quedem més temps del que teníem pensat.

Tot i que ja sabem que quan acudim a algun d’aquests establiments és per consumir, no sempre tenim clar quant. Per animar-nos, els propietaris dels locals tenen una regla que mai no els falla. Gràcies a ella, fan que demanem més consumicions de les que hauríem imaginat. Així ho ha confirmat Santi García Cremades, matemàtic i divulgador científic. Quan coneguis aquesta curiosa norma no t’ho podràs creure.

Santi García Cremades revela el truc més ben guardat dels bars

El programa Mapi ha esdevingut un dels més vistos de TVE. Presentat per una nina virtual, és famós per saber posar a prova com cap altre les celebritats del país més reconegudes. Un dels seus convidats especials va ser Santi García Cremades, un conegut matemàtic i divulgador científic que no va dubtar a exposar una interessant teoria.

Amb aquest descobriment ha provocat una gran polèmica, però no per això deixa de ser menys curiós. El col·laborador, al programa, va revelar el motiu pel qual a molts bars els consumidors consumeixen més del que tenen pensat quan arriben.

Aquesta és el tripijoc que segueixen els bars per vendre més

Segons el matemàtic, els propietaris dels bars fan ús de la «norma dels nombres primers». Tot i el seu nom, la veritat és que és una regla fàcil d’entendre.

El col·laborador preguntava: «Per què les tapes sempre van en nombre imparell i un se n’ha de menjar una de més o una de menys?». Més tard, ell mateix explicava la raó: «El motiu és que els restaurants i bars són molt llestos i usen la norma dels nombres primers».

En què consisteix la «norma dels nombres primers»

Si tu tampoc no has sentit mai parlar d’aquesta regla, la veritat és que entendre-la és més fàcil del que sembla. La norma tracta de muntar racions de nombres primers. És a dir, 2, 3, 5, 7, 11, etc. El nombre primer destaca per poder dividir-se tan sols entre un i ell mateix.

Per això, tret que el nombre de comensals coincideixi, sempre generarà problemes. Segons el divulgador: «D’aquesta manera s’aconsegueix que el repartiment no sigui equitatiu i que calgui demanar més racions perquè tothom mengi igual».

L’excepció a la norma que també segueixen els bars

No obstant això, com passa amb qualsevol regla, aquesta també té alguna excepció. De fet, no sempre es compleix i, moltes vegades, es duu a terme a la inversa. És a dir, en el cas que el nombre de comensals sigui un nombre primer, la ració serà de 4, 6 o 8 productes. De nou, el problema continua existint, per la qual cosa la repartició tornarà a no ser equitativa, com passa en el cas anterior. Això fa que, al final, els comensals optin per demanar una ració de més o més quantitat, de manera que mengin tots igual. 

Tot i que aquesta afirmació va causar una gran polèmica, un programa de ràdio amb què col·labora RNE va aconseguir que un cambrer parlés del tema. El professional, en aquest cas, va admetre l’ús de la norma dels nombres primers, sobretot quan serveixen racions.

Segons el cambrer «En hostaleria tot està pensat. Nosaltres no vam treure sis croquetes en una ració, ni tres, que seria molt poc: en traiem set perquè hi hagi una mica de conflicte». Per acabar, afirmava que: «Sempre creem la necessitat d’haver de quedar-se amb gana».