“Seguint el fil de l’evolució”
Enguany, el grup de Biologia-Geologia de 4t de la ESO hem participat a un projecte al MCNB (Museu de Ciències Naturals de Barcelona). Aquest projecte consisteix a treballar la teoria de l’evolució des de diferents àmbits escollits pel Museu. Els àmbits que hem treballat són: Components de l’ecosistema, Biodiversitat i Especiació, Transmissió dels canvis, Mutació i Selecció, Selecció social i sexual i Evolució vegetal i Coevolució.
El projecte va començar amb una visita inicial a la seu del Fòrum del MCNB en què ens vam introduïr en un dels àmbits proposats a través de l’observació i l’anàlisi de les peces de l’exposició Planeta Vida. Abans d’anar a l’exposició vam fer un treball amb patchwork per iniciar el tema de l’evolució.
A partir d’aquí, vam començar la tasca de documentació i recerca d’informació on part de l’alumnat va tornar al Museu i així van poder completar millor la feina de la recerca. Un cop van tenir tota la informació van iniciar la producció del pòster.
Quan van finalitzar l’elaboració del pòster vam tornar al MCNB a participar en el Congrés de Patchwork evolutiu. Primer vam escoltar una conferència de la Societat catalana d’Herpetologia on la Júlia Valera Florensa i la Carme Mora Rueda ens van parlar de la feina que fan i de la importància de cuidar i respectar els ecosistemes.
I després, amb molts nervis, van defensar els pòsters realitzats davant d’un jurat format per adults i joves, que els feien preguntes i comentaris respecte els pòsters.
Si voleu veure com van quedar els pòsters presentats, aquí els teniu tots:
- L’Insecte pal
- Biodiversitat i especiació del cavall.
- Selecció social i sexual.
- Evolució vegetal. Coevolució.
- Els components de l’ecosistema
I no tot va ser treballar, també vam poder gaudir d’una tarda a la platja on vam dinar i jugar a voleibol.


Constanza Cardoso Escriche, professora de Ciències de l’Escola Montessori.