APRENEM GEOGRAFIA AMB EL MÈTODE MONTESSORI

Les balenes i els dofins de P5 celebren el dia de la Terra.

El 22 d’abril se celebra, arreu del planeta, el Dia de la Terra (Earth Day Network). Es tracta d’una jornada en la qual es pretén prendre consciència de les problemàtiques ambientals, la majoria de les quals són causades pels humans, com l’escalfament planetari, la contaminació atmosfèrica de l’aigua i del sòl, la destrucció dels ecosistemes i de les plantes, i els animals en perill d’extinció o bé l’esgotament de les energies no renovables.

Per aquesta raó, els nens i nenes de P5 hem decidit aprendre sobre la Terra, el planeta on vivim.

La mestra ens ha portat a la classe la bola del món,  i ens ha explicat que, a partir d’ara, li direm globus terraqüi.

El globus terraqüi és una representació de la Terra en forma  rodona.

Hem observat que hi havia moltes taques de color blau, marró, verd i blanc i ens han sorgit moltes preguntes:

-Per què hi ha tant de color blau? Què són les taques marrons i verdes que veiem? Quina forma té el nostre planeta?

Hem descobert que el color blau és de l’aigua, per això en diem el Planeta Blau, i els marrons i verds són dels continents, que són els trossos en que està dividida la Terra. 

El primer que hem treballat són els elements que formen el planeta: aigua, terra i aire.

Hem experimentat amb l’aigua, tocant-la… estava molt freda!

La terra era rugosa i l’aire, que estava dins d’un pot, era transparent, invisible… i no l’hem pogut tocar, però sabem que és molt important per als éssers vius perquè si no, no podríem respirar.

Aquí teniu les fotos que hem fet:

Un altre dia, la mestra ens ha portat pintura, cotons amb forma de cercles i pipetes. Estàvem tots molt emocionats, no sabíem què anàvem a fer.

Hem barrejat amb aigua la pintura verda, la blava i la marró, i amb els cotons petits hem intentat simular el planeta Terra. Per saber com fer-ho, hem mirat fotografies de la Terra, fetes des de l’espai… hem estat molt creatius!

Amb les pipetes agafàvem els líquids de colors i pintàvem el cotó… ens costava una mica prémer i deixar anar el comptagotes. Ha estat molt divertit i hem treballat molt concentrats.

Mireu quines fotos ens han fet!

Avui la mestra ens ha ensenyat  paraules noves: esfera i planisferi. Tots sabíem que la Terra és rodona, però a partir d’ara, ja podem dir que té forma d’esfera i que el planisferi és un dibuix de la Terra estirat, en pla.

Per entendre-ho, hem fet la següent activitat. Ha estat molt entretinguda!

Amb plastilina blava hem fet la forma de la terra, una esfera, i amb la plastilina de color verd i marró, els continents.

Després hem tallat l’esfera per la meitat i l’hem aixafada amb el corró. Mireu com ens ha quedat!

Així l’esfera de plastilina que representa el globus terraqüi , en forma d’esfera,  s’ha convertit en un mapa pla, el planisferi.

Com a activitat final, cadascun de nosaltres ha fet amb materials diversos (ceres, papers de seda, retoladors, cola…) una representació del planeta Blau i hem après dues noves paraules: nord, que vol dir que està a dalt, i sud, que vol dir que es troba a baix. 

 A la nostra Terra li hem posat pasta de paper a dalt i a baix de l’esfera i hem après on es localitzen el pol Nord i el pol Sud.

Per acabar i fer-li un homenatge al nostre Planeta, ens hem fet una foto de grup ensenyant les nostres creacions. Esperem que us hagin agradat.

Nosaltres n’hem gaudit molt. Fins aviat!

Carmen Adán, mestra d’Educació Infantil de l’Escola Montessori