Les matemàtiques i el món real

Per a què em servirà això a la vida real?

Una de les típiques preguntes que es pot escoltar en una classe de matemàtiques és, per a què em servirà això a la vida real?

Aquesta pregunta sorgeix quan l’alumnat s’afronta a un tema que els resulta complicat, potser massa abstracte, i on les aplicacions a problemes “reals” no són ni immediates ni fàcils de veure.

Molts de nosaltres pensem que no fem servir les matemàtiques al llarg del dia, però ens equivoquem. Des que ens aixequem fins que ens anem a dormir,  comencem a programar què, com i quan farem les nostres tasques, organitzant el temps, i fent càlculs probabilístics, intentant pronosticar si acabarem a temps tot allò que ens havíem proposat. Per fer tot això utilitzem les matemàtiques sense ser-ne conscients.

Moltes de les matemàtiques que utilitzem són intuïtives, ni ens adonem que les fem servir, però allà estan treballant, encara que sigui de forma subconscient. O no hi ha matemàtiques quan ens enamorem? El nostre cervell no para de fer càlculs pensant com podrien ser els nostres futurs fills amb una parella o una altra, o com més d’interessant seria compartir la vida amb aquesta persona que no pas amb aquella d’allà. Tornem a decidir amb les matemàtiques al cor.

Durant aquests mesos que hem viscut aprenent a conviure amb la covid-19, escoltant o llegint les notícies, suposo que alguns de vosaltres us haureu estranyat de veure que, molts dels protagonistes de les entrevistes realitzades no eren ni epidemiòlegs o càrrecs de sanitat, tot el contrari, s’ha visualitzat moltíssim la tasca dels i les especialistes en matemàtiques i física.

Per sorpresa per a alguns, experts i expertes en certs camps de les matemàtiques i de la física, han estat treballant amb especialistes de la salut i amb els governs, utilitzant models matemàtics d’estudi en la previsió de l’evolució de la pandèmia, fent estudis estadístics, recollides de dades, etc. Qui ens havia de dir que decisions polítiques es basarien en el que podia dir un matemàtic que, suposadament, no fa res de pràctic?

El món de les matemàtiques, la física i la tecnologia, s’ha fet més visible durant aquesta crisi, visualitzant la tasca d’uns especialistes, que normalment està amagada, sense donar-li la importància que realment té.

Les matemàtiques ens envolten en més facetes de les que pensem, i sense elles no funcionaria, per exemple, la xarxa de semàfors d’una ciutat.

El nostre “món real” seria molt diferent sense la influència de les matemàtiques. No tinc cap dubte que les matemàtiques fa que visquem en un món millor i potser per això me les estimo tant.

Neus Campán. Cap del Departament Científic-Tecnològic de l’Escola Montessori.