La salut mental és un estat de benestar emocional necessari per al desenvolupament de les nostres capacitats físiques, socials i intel·lectuals, ja que aquestes ens permeten fer front a les dificultats quotidianes.
Si no tenim una bona salut mental, podem tenir alteracions mentals, les quals impliquen disfuncions en el pensament i en la conducta. Les alteracions mentals també són conegudes com a trastorns mentals i impacten en tots els àmbits de la vida i, al contrari de les afectacions físiques, aquestes poden modificar l’essència de la persona (caràcter, manera de relacionar-se…).
Són problemes de salut mental aquells que interfereixen en la nostra autonomia i causen un impacte psicofísic. Les afectacions en la salut mental representen el 12,5% dels problemes de salut. A més, una de cada quatre persones tindrà un trastorn mental al llarg de la seva vida. Malgrat això, el 45% de les persones afectades amb algun problema mental no demana ajuda.
Els problemes de salut mental poden tenir diversos graus, arribant a ser tan greus que les nostres capacitats es veuen alterades, arribant a no poder prendre decisions ni pensar amb claredat.
El grau del trastorn no té un únic origen, ja que la causa és multifactorial; té una base biològica i components psicològics, socials, econòmics i esdeveniments vitals… Com la seva causa, la cura ha d’incloure diversos àmbits (sanitaris, socials, familiars, etc.).
Cal destacar que, tot i que les malalties físiques es poden desenvolupar a qualsevol edat, però la majoria de trastorns mentals, entre el 60% i el 70%, solen sorgir a l’adolescència.
Dins de la salut mental s’agrupen un elevat nombre de transtorns, aquí teniu una mostra:
DEPRESSIÓ:
La depressió és el trastorn mental més comú i més conegut. Actualment, un 13% de la població, ha sofert o sofrirà un episodi d’aquests. Aquest trastorn provoca sentiments de tristesa, ganes de plorar, buit o desesperança, pèrdua d’interès o de plaer, entre altres. Hi ha diferents tipus i nivells de gravetat.
Finalment, hem de puntualitzar que la depressió i la tristesa sóndos conceptes totalment diferents. La tristesa és un estat mental passatger, les persones que sofreixen un quadre depressiu estan en una situació crònica de malestar i neguit.
Trastorn bipolar:
El trastorn bipolar és una afecció mental en la qual una persona té canvis marcats o extrems en l’estat d’ànim. Aquests estats no es poden controlar per la pròpia voluntat. Actualment, aquest trastorn afecta a més d’un 2% de la població.
Trastorn d’ansietat:
El trastorn d’ansietat és un sentiment de por, temor i inquietud en situacions en les quals normalment no hauria d’aparèixer aquest sentiment. Són tan freqüents que interfereixen en la vida diària de les persones. Actualment, un 15% de la població pateix algun tipus de trastorn d’ansietat.
TRASTORN PER ESTRÈS POSTTRAUMÀTIC:
El trastorn per estrès posttraumàtic (TEPT) és una malaltia de salut mental desencadenada per una situació aterridora, ja sigui perquè l’hagis experimentat o presenciat. Actualment el TEPT afecta un 8% de la població.
TRASTORN OBSESSIU COMPULSIU :
El trastorn obsessiu compulsiu (TOC) és una malaltia de la salut mental que es caracteritza per un patró de pensaments (obsessions) que provoquen comportaments repetitius (compulsions). Aquestes obsessions i compulsions interfereixen en les activitats diàries i causen un gran sofriment emocional. Aquest trastorn afecta a més d’un 2% de la població.
TRASTORNS DE LA CONDUCTA ALIMENTÀRIA :
Els trastorns de la conducta alimentària (TCA) són trastorns psicològics greus que comporten alteracions de la conducta alimentària i afecten a més d’un 5% de la població. La persona afectada mostra una forta preocupació amb relació al pes, la imatge corporal i l’alimentació entre altres. Les causes són d’origen multifactorial, però el model d’èxit social centrat en el cos, la pressió social, les xarxes i la necessitat de ser acceptats, són les més fonamentals.
TRASTORNS PSICÒTICS :
Els trastorns psicòtics són trastorns mentals greus que causen idees i percepcions anormals. Les persones amb psicosi perden totalment el contacte amb la realitat. Aquest trastorn afecta un 3% de la població, sobretot gent jove.
ESQUIZOFRÈNIA :
L’esquizofrènia és un trastorn psicòtic en què les persones poden tenir al·lucinacions i pensaments pertorbadors que els faci perdre el judici de la realitat.
Actualment afecta un 1% de la població i sol aparèixer a l’adolescència o als inicis de l’etapa adulta.
TRASTORN LÍMIT DE LA PERSONALITAT :
El trastorn límit de la personalitat (TLP) és una afecció mental que es caracteritza per un patró continu d’estats d’ànim, autoimatge i comportaments inestables. Aquests símptomes sovint resulten en accions impulsives i problemes en les relacions amb altres persones. El TLP sol començar a l’adolescència i afecta a més d’un 6% dels joves.
TRASTORNS DE L’ESPECTRE AUTISTA :
Els trastorns de l’espectre autista (TEA) són unes discapacitats del desenvolupament que pot provocar problemes socials, de comunicació i conductuals significatius. Afecta un 1,2% de la població menor de 18 anys i acompanyen a aquesta persona des del seu naixement.
TRASTORN PER DÈFICIT D’ATENCIÓ I HIPERACTIVITAT :
El trastorn per dèficit d’atenció i hiperactivitat (TDAH) és una afecció crònica que afecta a més d’un 5% de nens i més d’un 2% d’adults.
El TDAH inclou una combinació de problemes persistents, com ara dificultat per a mantenir l’atenció, hiperactivitat i comportament impulsiu.
TRASTORN DE L’ESPECTRE ALCOHÒLIC FETAL :
El trastorn de l’espectre alcohòlic fetal ( TEAF) és una afecció del nen que es deriva de l’exposició a l’alcohol durant l’embaràs de la mare. Aquest trastorn afecta el 0,1% dels nounats i provoca danys cerebrals i problemes de creixement.
CONDUCTA ADDICTIVA :
El trastorn de la conducta addictiva és una patologia física i psicoemocional que crea una dependència envers una substància, relació o activitat. Actualment més d’un 15% de la població pateix d’alguna conducta addictiva.
SUÏCIDI:
Els problemes de salut mental poden arribar a tenir conseqüències tan greus com el suïcidi.
Cada any, prop de 703.000 persones decideixen posar fi a la seva vida i moltes més intenten fer-ho.
Les persones que es plantegen el suïcidi realment volen deixar de patir, no morir.
Si penses en la mort, sents que la vida no té sentit i no saps com canviar-ho, busca algú de confiança, explica-li i demana ajuda.
Amb aquest article volem resaltar la importància que té coneixer els diversos trastorns mentals existents, per lluitat contra la por i el rebuig generat històricament contra les persones malaltes.
Com s’ha comentat anteriorment, la causa dels problemes de salut mental és multifactorial i, un d’aquests factors és l’àmbit social. Nosaltres com a persones que envolten a altres que poden tenir una alteració mental de qualsevol dels tipus explicat anteriorment, hem de fer un avenç d’humanització important.
Una de les coses més importants és escoltar a la persona afectada, escoltant el seu punt de vista i no anul·lant la seva opinió i les seves necessitats.
Malgrat que nosaltres escoltem a la persona, l’individu té un problema, el qual ha de ser tractat per un especialista, com per exemple, un psicòleg o un psiquiatre.
Amb La Marató Tv3 2021, s’aconsegueix donar visibilitat a aquest tipus de problemes que moltes vegades són relegats a un segon pla per les malalties físiques, quan totes dues són igual d’importants.
Enllaços :
Cara Delevingne : https://www.elperiodico.com/es/cuore/famosos/cara-delevingne-salud-mental-pensamientos-suicidas-depresion-homofobia-interna
Lady Gaga :https://www.elperiodico.com/es/gente/20120926/lady-gaga-revela-padece-bulimia-anorexia-2212976
Andrea García :https://mamaslatinas.com/news-entertainment/135423-hija_de_andres_garcia_sufre
Clara Bow:
Angeline Jolie :https://feafesgalicia.org/ES/celebridades/personas-celebres-con-enfermedad-mental
Will Smith :https://www.fundacioncadah.org/web/articulo/will-smith-actor-rapero-y-paciente-tdah.html
Lindsay Lohan : https://www.rtve.es/television/20200730/lindsay-lohan-antes-despues-cambio-peliculas-chicas-malas-chad-michael-murray/2034605.shtml
Adriana Nedelcu i Ashley Ventura, alumnes de 4t d’ES0 de l’Escola Montessori.