La marató de TV3

La salut mental és un estat de benestar emocional necessari per al desenvolupament de les nostres capacitats físiques, socials i intel·lectuals, ja que aquestes ens permeten fer front a les dificultats quotidianes.

Si no tenim una bona salut mental, podem tenir alteracions mentals, les quals impliquen disfuncions en el pensament i en la conducta. Les alteracions mentals també són conegudes com a trastorns mentals i impacten en tots els àmbits de la vida i, al contrari de les afectacions físiques, aquestes poden modificar l’essència de la persona (caràcter, manera de relacionar-se…).

Són problemes de salut mental aquells que interfereixen en la nostra autonomia i causen un impacte psicofísic. Les afectacions en la salut mental representen el 12,5% dels problemes de salut. A més, una de cada quatre persones tindrà un trastorn mental al llarg de la seva vida. Malgrat això, el 45% de les persones afectades amb algun problema mental no demana ajuda.

Els problemes de salut mental poden tenir diversos graus, arribant a ser tan greus que les nostres capacitats es veuen alterades, arribant a no poder prendre decisions ni pensar amb claredat.

El grau del trastorn no té un únic origen, ja que la causa és multifactorial; té una base biològica i components psicològics, socials, econòmics i esdeveniments vitals… Com la seva causa, la cura ha d’incloure diversos àmbits (sanitaris, socials, familiars, etc.).

Cal destacar que, tot i que les malalties físiques es poden desenvolupar a qualsevol edat, però la majoria de trastorns mentals, entre el 60% i el 70%, solen sorgir a l’adolescència.

Dins de la salut mental s’agrupen un elevat nombre de transtorns, aquí teniu una mostra:

DEPRESSIÓ:

Cara Delevingne

La depressió és el trastorn mental més comú i més conegut. Actualment, un 13% de la població, ha sofert o sofrirà un episodi d’aquests. Aquest trastorn provoca sentiments de tristesa, ganes de plorar, buit o desesperança, pèrdua d’interès o de plaer, entre altres. Hi ha diferents tipus i nivells de gravetat.

Finalment, hem de  puntualitzar  que la depressió i la tristesa sóndos conceptes totalment diferents.    La tristesa és un estat mental passatger, les persones que sofreixen un quadre depressiu estan en una situació crònica de malestar i neguit.    

Bebe Rexha

Trastorn bipolar:

El trastorn bipolar és una afecció mental en la qual una persona té canvis marcats o extrems en l’estat d’ànim. Aquests estats no es poden controlar per la pròpia voluntat. Actualment, aquest trastorn afecta a més d’un 2% de la població.

Trastorn d’ansietat:

El trastorn d’ansietat és un sentiment de por, temor i inquietud en situacions en les quals normalment no hauria d’aparèixer aquest sentiment. Són tan freqüents que interfereixen en la vida diària de les persones. Actualment, un 15% de la població pateix algun tipus de trastorn d’ansietat.

TRASTORN PER ESTRÈS POSTTRAUMÀTIC:

Ariana Grande

El trastorn per estrès posttraumàtic (TEPT) és una malaltia de salut mental desencadenada per una situació aterridora, ja sigui perquè l’hagis experimentat o presenciat. Actualment  el TEPT afecta un 8% de la població.

TRASTORN OBSESSIU COMPULSIU :

Megan Fox

El trastorn obsessiu compulsiu (TOC) és una malaltia de la salut mental que es caracteritza per un patró de pensaments (obsessions) que provoquen comportaments repetitius (compulsions). Aquestes obsessions i compulsions interfereixen en les activitats diàries i causen un gran sofriment emocional. Aquest trastorn afecta a més d’un 2% de la població.

TRASTORNS DE LA CONDUCTA ALIMENTÀRIA :

Lady Gaga

Els trastorns de la conducta alimentària (TCA) són trastorns psicològics greus que comporten alteracions de la conducta alimentària i afecten a més d’un 5% de la població. La persona afectada mostra una forta preocupació amb relació al pes, la imatge corporal i l’alimentació entre altres. Les causes són d’origen multifactorial, però el model d’èxit social centrat en el cos, la pressió social, les xarxes i la necessitat de ser acceptats, són les més fonamentals.

Andrea Garcia

TRASTORNS PSICÒTICS :

Els trastorns psicòtics són trastorns mentals greus que causen idees i percepcions anormals. Les persones amb psicosi perden totalment el contacte amb la realitat. Aquest trastorn afecta un 3% de la població, sobretot gent jove.

Clara Bow

ESQUIZOFRÈNIA :

L’esquizofrènia és un trastorn psicòtic en què les persones poden tenir al·lucinacions i pensaments pertorbadors que els faci perdre el judici de la realitat.

Actualment afecta un 1% de la població i sol aparèixer a l’adolescència o als inicis de l’etapa adulta.         

TRASTORN LÍMIT DE LA PERSONALITAT :

Angelina Jolie

El trastorn límit de la personalitat (TLP) és una afecció mental que es caracteritza per un patró continu d’estats d’ànim, autoimatge i comportaments inestables. Aquests símptomes sovint resulten en accions impulsives i problemes en les relacions amb altres persones.  El TLP sol començar a l’adolescència i afecta a més d’un 6% dels joves.

TRASTORNS DE L’ESPECTRE  AUTISTA :

Bill Gates

Els trastorns de l’espectre autista (TEA) són unes discapacitats del desenvolupament que pot provocar problemes socials, de comunicació i conductuals significatius. Afecta un 1,2% de la població menor de 18 anys i acompanyen a aquesta persona des del seu naixement.

TRASTORN PER DÈFICIT D’ATENCIÓ I HIPERACTIVITAT :

Will Smith

El trastorn per dèficit d’atenció i hiperactivitat (TDAH) és una afecció crònica que afecta a més d’un 5% de nens i més d’un 2% d’adults.

El TDAH inclou una combinació de problemes persistents, com ara dificultat per a mantenir l’atenció, hiperactivitat i comportament impulsiu.                                                                                             

   

TRASTORN DE L’ESPECTRE  ALCOHÒLIC FETAL :

El trastorn de l’espectre alcohòlic fetal ( TEAF) és una afecció del nen que es deriva de l’exposició a l’alcohol durant l’embaràs de la mare. Aquest trastorn afecta el 0,1% dels nounats i provoca danys cerebrals i problemes de creixement.

Lindsay Lohan

CONDUCTA ADDICTIVA :

El trastorn de la conducta addictiva és una patologia física i psicoemocional que crea una dependència envers una substància, relació o activitat. Actualment més d’un 15% de la població pateix d’alguna conducta addictiva.                                                                                                                             

                                                                         

SUÏCIDI:

Els problemes de salut mental poden arribar a tenir conseqüències tan greus com el suïcidi.

Cada any, prop de 703.000 persones decideixen posar fi a la seva vida i moltes més intenten fer-ho.

Les persones que es plantegen el suïcidi realment volen deixar de patir, no morir.

Si penses en la mort, sents que la vida no té sentit i no saps com canviar-ho, busca algú de confiança, explica-li i demana ajuda.

Amb aquest article volem resaltar la importància que té coneixer els diversos trastorns mentals existents, per lluitat contra la por i el rebuig generat històricament contra les persones malaltes.

Com s’ha comentat anteriorment, la causa dels problemes de salut mental és multifactorial i, un d’aquests factors és l’àmbit social. Nosaltres com a persones que envolten a altres que poden tenir una alteració mental de qualsevol dels tipus explicat anteriorment, hem de fer un avenç d’humanització important.

Una de les coses més importants és escoltar a la persona afectada, escoltant el seu punt de vista i no anul·lant la seva opinió i les seves necessitats.

Malgrat que nosaltres escoltem a la persona, l’individu té un problema, el qual ha de ser tractat per un especialista, com per exemple, un psicòleg o un psiquiatre.

Amb La Marató Tv3 2021, s’aconsegueix donar visibilitat a aquest tipus de problemes que moltes vegades són relegats a un segon pla per les malalties físiques, quan totes dues són igual d’importants.

Enllaços :

Cara Delevingne : https://www.elperiodico.com/es/cuore/famosos/cara-delevingne-salud-mental-pensamientos-suicidas-depresion-homofobia-interna

Ariana Grande : https://www.lavanguardia.com/muyfan/20190412/461596621207/ariana-grande-estres-postraumatico-cerebro-escaner-atentado-manchester.html#:~:text=La%20artista%20sufre%20un%20trastorno,causa%20de%20todo%20lo%20vivido.

Megan Fox :https://www.mdzol.com/napsix/2021/10/9/el-extrano-trastorno-obsesivo-de-megan-fox-que-dificulta-su-vida-dia-dia-191590.html


Lady Gaga :https://www.elperiodico.com/es/gente/20120926/lady-gaga-revela-padece-bulimia-anorexia-2212976

Andrea García :https://mamaslatinas.com/news-entertainment/135423-hija_de_andres_garcia_sufre

Clara Bow:

https://www.revistavanityfair.es/cultura/entretenimiento/articulos/clara-bow-tragica-historia-primera-it-girl-hollywood-sexo-muerte-wings/32613

Angeline Jolie :https://feafesgalicia.org/ES/celebridades/personas-celebres-con-enfermedad-mental

Bill Gates :https://www.elespectador.com/cromos/vida-social/bill-gates-elon-musk-anthony-hopkins-y-otros-famosos-con-sindrome-de-asperger/

Will Smith :https://www.fundacioncadah.org/web/articulo/will-smith-actor-rapero-y-paciente-tdah.html

Lindsay Lohan : https://www.rtve.es/television/20200730/lindsay-lohan-antes-despues-cambio-peliculas-chicas-malas-chad-michael-murray/2034605.shtml

Adriana Nedelcu i Ashley Ventura, alumnes de 4t d’ES0 de l’Escola Montessori.