LA HISTÒRIA DE LA VIDA A LA TERRA: ELS DINOSAURES.

En aquesta nova entrada al blog us parlarem de la segona Gran Lliçó de l’Educació Còsmica Montessori.

Aquesta lliçó porta com a nom: La història de la vida a la Terra i presenta aspectes relacionats amb les plantes, els fòssils, els éssers vius i inerts, les glaciacions, el regne animal i…els DINOSAURES.

Les Grans Lliçons estimulen la imaginació i la ment raonadora. L’interès i l’entusiasme que generen porten a l’exploració i la comprensió.

Maria Montessori afirmava que els infants passen per períodes sensibles, en els quals tenen una  major predisposició per aprendre determinats conceptes o, desenvolupar certes habilitats. Serien l’equivalent al que ara anomenen “finestres d’oportunitat” que hem d’aprofitar per afavorir l’aprenentatge.

L’alumnat de P5 hem fet, durant aquest segon trimestre, un viatge en el temps fins el moment en que els dinosaures, aquells animals fascinants que van desaparèixer fa milions d’anys, dominaven la Terra.

QUÈ EN SABEM?

Avui quan hem anat a l’aula Montessori i ens hem assegut a la rotllana, la mestra ens ha ensenyat un dinosaure i ens ha preguntat què en sabíem d’ells.

Algunes de les respostes han estat:

  -Surten a les pel.lícules.

  -Fan una mica de por, però ens agraden.

  -Vivien a la Terra però ara ja no existeixen.

  -El Tyranosaurus Rex és molt gran.

Com a curiositat:

Sabíeu que la paraula “DINOSAURE”, utilitzada per primera vegada l’any 1842 pel científic Richard Owen, prové del grec i significa “llangardaix terrible”.

QUÈ VOLEM APRENDRE?

Després de parlar una bona estona, ens hem adonat que no sabíem masses coses i ens hem començat a fer preguntes…VOLÍEM SABER-NE MÉS!!

  -On vivien

  -Què menjaven

  -D’on  naixien

  -Com sabem que van existir

  -Per què van desaparèixer…

QUÈ N’HEM APRÈS?

Les Balenes i els Dofins us proposem que ens acompanyeu en el nostre viatge i que aprengueu amb nosaltres, gaudint amb les activitats que hem fet.

Els dinosaures eren rèptils que van dominar la Terra fins fa uns 65 milions d’anys i es van extingir de sobte. Els científics no estan segurs del que va passar. La majoria pensa que un meteorit va xocar contra la Terra, provocant núvols de pols, que van tapar la llum i l’escalfor del Sol durant anys.

Sabem que els dinosaures van existir per que s’han trobat restes fòssils a les roques que es va formar en aquella època.

Estudiem els fòssils i les roques.

I fem fòssils amb plastilina!

Amb el nostre kit d’excavació hem buscat restes de dinosaures. Aquests tipus d’activitats desenvolupen la motricitat fina i l’atenció pels detalls.

La mestra ens ha explicat que els dinosaures  naixien d’ous, és a dir, eren OVÍPARS, com la major part dels rèptils de l’actualitat.

Les mares dinosaure enterraven els ous en forats que tapaven amb terra i fulles. Nosaltres ens hem convertit en mares dinosaure i hem tingut cura dels ous.

Mireu els bebès de dinosaure!!

PARAULES NOVES

FÒSSILS: Restes d’éssers vius que van desaparèixer fa molt de temps, però que es conserven petrificats a les roques.

PALEONTÒLOGA: Científica que estudia els fòssils d’éssers vius que han desaparegut.

Amb motiu del dia de la Dona i la Nena en la Ciència, la mestra ens ha parlat de la MARY ANNING, nascuda l’any 1799 i que va ser la primera dona paleontòloga reconeguda com a tal. Va trobar el primer esquelet d’un dinosaure marí: l’ICTIOSAURI.

L’ICTIOSAURE, un rèptil marí.
M’agrada fer de paleontòloga i estudiar els fòssils!

Un altre dia vam buscar ossos de dinosaure, que estaven enterrats.

També ens ha agradat molt muntar l’esquelet d’un dinosaure, amb tots els ossos del crani i la columna vertebral.

I fer un Tyranosaurus Rex amb cilindres de cartró.

Un altre dia vam localitzar, en el  mapa Montessori, els llocs del món on s’han trobat restes de dinosaures.

Ens ha agradat molt fer petjades de dinosaure amb pintura.

També hem mesurat “dinos”. Alguns tenien un coll  llarg, com les girafes, per menjar  fulles dels arbres, eren HERBÍVORS.

Altres tenien les dents ben esmolades per caçar, eren CARNÍVORS.

Hem treballat els nombres, associant quantitat i grafia.

Aparellem diferents espècies de dinosaure.

Mentre apreníem sobre aquest animals, hem anat creant el  DINO-PARC SENSORIAL i, quan jugàvem, per una estona, ens sentiem com el velociraptor, el triceratops, el diplodocus, el tyranosaure…

Un dia entre dinosaures!

Per acabar el projecte, hem  compartit i gaudit  d’un berenar amb aquests espectaculars rèptils prehistòrics, hem decorat la taula i…hem menjat galetes i ous de dinosaure.

Esperem que us hagi agradat aquesta passejada en el temps.

   I, abans d’acomiadar-nos, en aquests moments  de conflicte armat al món, les nenes i els nens de P5 us volem recordar aquest missatge de Maria Montessori.

Carmen Adán, mestra d’Educació Infantil de l’Escola Montessori.